Četvrto otvoreno prvenstvo Srbije u sastavljanju zagonetaka

          Enigmatski savez Srbije u periodu od aprila do avgusta ove godine organizuje 4. Otvoreno prvenstvo Srbije u sastavljanju zagonetaka.

          Kroz četiri kola, srpski enigmati imaće priliku da se nadmeću u sastavljanju skandinavke, anagrama, rebusa i stihovane zagonetke, i to ovim redom:

  • Prvo kolo – Memorijal Miodraga Tošića – sastavljanje skandinavke;
  • Drugo kolo – Memorijal Milana Milina – sastavljanje anagrama;
  • Treće kolo – Memorijal Radomira Mićunovića – sastavljanje rebusa;
  • Četvrto kolo – Memorijal Nikole ČD Pešića – sastavljanje stihovane zagonetke osim anagrama.

          U prvom kolu, koje se održava pod imenom “Memorijal Miodraga Tošića” (u znak sećanja na vrsnog sastavljača ukrštenica i urednika “Novosti Еnigme” iz Beograda), zadatak je da se sastavi skandinavka na dimenzije 14x19 (zajedno sa opisnim poljima), kakva će se objavljivati u časopisu “Novosti Еnigma” od maja ove godine. Izrez za sliku treba da bude 6x7 polja u bilo kom uglu, a reči ne mogu da ulaze u rubna polja skandinavke. Skandinavka mora da sadrži dva tematska pojma: OBEDSKA BARA i KUPINOVO.

          Svaki učesnik Prvenstva može da pošalje najviše tri rada. Skandinavke treba pripremiti kao što je uobičajeno, sa navođenjem izvora za manje poznate pojmove. Tako pripremljene skandinavke pošaljite na mejl koordinatora Vladimira Šarića: vlagor5149@gmail.com ili na adresu: Vladimir Šarić, Prhovačka 2, 22310 Šimanovci, najkasnije do 15. maja 2023. godine.         

          Učesnik Prvenstva koji u sva četiri kola osvoji najviše bodova biće prvak Srbije u sastavljanju zagonetaka za 2023. godinu. Pobednik će biti proglašen na ovogodišnjim Susretima enigmata Srbije, a nagrade će dobiti i drugoplasirani i trećeplasirani učesnik, kao i tri najuspešnija takmičara u svakom pojedinačnom kolu.

          Kompanija “Novosti”, koja uvek podržava aktivnosti ESS, obezbediće knjige iz svog izdavačkog fonda, a najbolji radovi biće objavljeni na stranicama “Novosti Enigme”. Svi učesnici će dobiti zahvalnicu Enigmatskog saveza Srbije.

 

About enigma 279 Articles
Najstariji enigmatski list na Balkanu (est. 1951.)