Kako pripremati ukrštenice za „Enigmu“

Važno je da ukrštenica (i druga mrežasta zagonetka) bude rešiva, da bi čitaoci mogli da se zabave i nešto nauče. A da li će pri tome i uživati, zavisi od sadržaja ukrštenice, izbora reči, ostvarenih kombinacija, inventivnosti autora, unošenja svežih ideja, aktuelnosti i dr. Prema tome, sastavljanje je složen i odgovoran posao koji ne treba svesti na puko ukrštanje. Evo nekoliko stručnih uputstava za pripremanje ukrštenica za „Enigmu“.

1

 1. Svaki pojam upotrebljen u ukrštenici treba da postoji, tj. da se nalazi u nekom od poznatih izvora (rečnika, enciklopedija i dr.) ili u nekom drugom izvoru (novine i drugi izvori).

 2. Za manje poznate pojmove potrebno je navesti izvor.

 3. Treba posebno imati u vidu da se svaki pojam koji postoji u nekom izvoru ne može naći u dobroj ukrštenici, što znači da saradnici moraju da imaju stroge kriterijume kod izbora reči.

 4. Izbegavati manje poznate strane i druge reči koje nisu u svakodnevnoj upotrebi, kao i manje poznate geografske pojmove.

 5. Glagoli dolaze u obzir isključivo u infinitivu.

 6. Ne može se od svakog glagola napraviti imenica, a ako postoji takva imenica, za nju se mjora naći potvrda u nekom od izvora (Rečnik SANU; rečnik Matice Srpske i dr.)

 7. Nije dobro u ukrštenicu unositi previše skraćenica. Posebno ne izmišljati skraćenice, što stvara vrlo nepovoljan utisak.

 8. Obratiti pažnju na to da sve imenice ne mogu imati množinu. U takvim slučajevima najbolje je konsultovati pravopis i sličnu literaturu.

 9. Ne mogu se unositi u ukrštenicu nepostojeće reči i izmišljena strana muška i ženska imena. To nije dozvoljeno, i takva ukrštenica neće biti objavljena.

 10. Birati što veći broj lepih domaćih reči koje su u svakodnevnoj upotrebi, imena poznatih domaćih i stranih ličnosti, iz svih oblasti (književnost, umetnost, sport, politika i dr.), kao i nazive njihovih dela.

 11. Nije dozvoljena upotreba izmišljenih sintagmi kao „postati jak“ i sl. Dozvoljene su samo sintagme koje postoje u izvorima: Jadransko more, Kapetanova kći, Prodana nevesta, Ispeci pa reci…

 12. Izbaciti iz upotrebe reči koje se ne koriste na našem jezičkom području: travanj, ožujak, tiskar i sl.

 13. Tematske ukrštenice treba da sadrže najmanje dva tematska pojma. Napr. STEVAN SREMAC, IVKOVA SLAVA.

 14. U ukrštenici posvećenoj nekoj ličnosti ne mogu se naći neprikladni pojmovi kao što su: nakarada, majmun, svinja, hohštapler i sl.

About enigma 279 Articles
Najstariji enigmatski list na Balkanu (est. 1951.)