Otišao je Ljuban

IN MEMORIAM

 

  U Zagrebu je 21. marta u 92. godini umro doajen enigmatike Ljubisav Drakulić Ljuban. Bio je dugogodišnji posvećeni saradnik “Enigme“, kome je prošlog juna, povodom 70. rođendana lista, uručena i posebna, Jubilarna povelja.

Prvi enigmatski rad (rebus) Ljuban je objavio u zagrebačkom “Globusu“ 1952. godine, što znači da se bavio enigmatikom punih 70 godina. Ima više hiljada objavljenih enigmatskih sastava, uglavnom ukrštenih reči. Osim sa “Enigmom“, tokom plodne enigmatske karijere sarađivao je sa desetak enigmatskih časopisa na prostorima SFRJ, i učestvovao u radu više enigmatskih udruženja i organizacija.

Predstavljen je u knjizi Stjepana Horvata “Leksikon zagonetača Jugoslavije“, u “Leksikonu srpskih enigmata“ autora Miroslava Lazarevića i Jovana Vukovića, u monografiji Stjepana Horvata “Pedeset godina bjelovarskog “Čvora“ a Jovan Vuković i Vladimir Šarić o Ljubanu su napisali knjigu “LjU BAN enigmatika Ljubislava Drakulića“ 2020. godine. Dobitnik je velikog broja enigmatskih priznanja.

                                                               V.ŠARIĆ

 

About enigma 279 Articles
Najstariji enigmatski list na Balkanu (est. 1951.)