Sabor najboljih zagonetaša


 

U Vrnjačkoj Banji, od 13. do 15. septembra, održani 19. Susreti enigmata Srbije

Sabor najboljih zagonetaša

Titulom najboljeg među kolegama, na 19. susretima enigmata Srbije, okitio se novosadski zagonetaš Zoran Radisavljević Zoradis, pobedivši u sve tri takmičarske kategorije: Prvenstvu Srbije u sastavljanju zagonetaka, Prvenstvu Srbije u rešavanju zagonetaka i Prvenstvu Srbije u sastavljanju anagrama.

Vrnjačka Banja je od 13. do 15. septembra bila domaćin najboljim srpskim enigmatama i njihovim kolegama iz regiona, kojima su Susreti tradicionalna prilika da razmene iskustva i misli o aktuelnom trenutku i budućnosti enigmatike, ali i da odmere snage u zagonetaškim izazovima, zahtevnijim od onih pred koje redovno stavljaju čitaoce enigmatskih listova i rubrika. Na ovim susretima, inače, učestvovalo je više od 50 enigmata i njihovih gostiju.

Nisu zaboravljeni ni stanovnici i gosti grada domaćina, pa je tradicionalno organizovan „Pab – kviz“, u kome su (u kafiću „Kvin“) mogli da učestvuju svi, bez obzira da li su profesionalne enigmate, ili „samo“ ljubitelji ukrštenica i drugih glavolomki. Među osam ekipa najbolji je bio dvojac „Ptice stanarice“ (Miloš Karna i Jovan Ćuk).

Da ne ostanemo dužni rezultate takmičenja, u kome je jedan od članova stručnog žirija bio i Nebojša Vučinić, odgovorni urednik „Novosti Enigme“. Uostalom, većina učesnika Susreta i svi dobitnici medalja – aktivni su saradnici „Enigme“. U Prvenstvu Srbije u sastavljanju zagonetki Radisavljevića su „za dlaku“ sledili Rešad Besničanin (drugo mesto) i Sreten Perić (treće), u rešavanju su to bili Sreten Perić (drugi) i Branislav Nikić (treći), a u Prvenstvu Srbije u sastavljanju anagrama Gordana Jovanović Šarić (drugo mesto) i Branislav Nikić (treće).

„Enigma“, kao najstariji i najugledniji srpski enigmatski list, i Kompanija „Novosti“ kao njen izdavač, bili su tradicionalno prisutni na Susretima, a dobitnici nagrada i priznanja dobili su i knjige iz izdavačkog portfolija „Novosti“. Predsednik Enigmatskog saveza Srbije, Željko Dimović, na završnoj svečanosti, na kojoj su uručivane nagrade i priznanja, izrazio je i zahvalnost Kompaniji „Novosti“ i „Enigmi“, koji uvek podržavaju aktivnosti ESS.

U okviru Susreta je održana i sednica Predsedništva ESS, na kojoj se razgovaralo o aktuelnostima u ESS i razmatrale ponude za mesto održavanja narednih, jubilarnih Dvadesetih SES.

About enigma 279 Articles
Najstariji enigmatski list na Balkanu (est. 1951.)