Srećan 67. rođendan „Novosti“

„Večernje Novosti“ rođene su kao večernji list nekadašnje kuće „Borba“, 16. oktobra 1953, u jeku Tršćanske krize. Od tada do danas izrasle su u simbol i model jugoslovenskog i srpskog novinarskog izraza, vrhunsku novinarsku školu i profesionalno merilo vrednosti.

Večernje Novosti“ su nadživele svog osnivača – a od 1990. godine postale su stožer moćne medijske kuće, NID Kompanije „Novosti“ a.d, čiji je deo i naš list – „Novosti Enigma“. U stvari, „Enigma“ je deo „Novosti“ još od 1981, ali priču o našem listu, osnovanom 7. jula 1951. godine, već dobro znate.

Uglavnom, „Večernje Novosti“ su rasle, razvijale se, osvajale dotad nedostižne vrhove pisane reči u nas, beležeći tiražne rekorde koje do danas ni jedan list na prostorima SFRJ nije dostigao. A s obzirom na razvoj tehnologije i digitalnih platformi, koji polako guraju papir kao platformu u drugi plan, malo je verovatno da će se to dogoditi u budućnosti.

 

Više o „Novostima“ možete pročitati OVDE.

 

„Večernje Novosti“ su bile i ostale rasadnik izuzetnog novinarskog kadra, izraslog u specifičnoj, modernoj školi novinarstva, koja je uvek bila ispred svog vremena. Koja je uvek – sportskim rečnikom rečeno – „diktirala tempo“. List prepoznatljivog slogana „Brzo, kratko, jasno„, što je postalo i slogan cele Kompanije, bio je i ostao neizostavan detalj u rukama svakog kome je stalo do dobre i kvalitetne informacije.

Kompanija „Novosti“ zato i slavi kao svoj dan – dan kada su osnovane Večernje „Novosti“. Ove godine, na žalost, u malo drugačijim okolnostima, i na drugačiji način, zbog epidemije „kovida-19“. Ali ne manje svečarski i ne manje zasluženo.

Našem mlađem bratu, a glavi kuće „Novosti“, redakcija „Enigme“ od srca želi srećan rođendan i još mnogo, mnogo, mnogo godina časnog novinarskog življenja!

 

About enigma 279 Articles
Najstariji enigmatski list na Balkanu (est. 1951.)