Vaskršnje gastro i vinske delicije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

   


 

Vaskršnje gastro i vinske delicije

 

Vaskrs, jedan od dva najradosnija hrišćanska praznika, kao i sva slavlja – prate izvesni običaji i verovanja, a najznačajniji među njima tiču se upravo vaskršnje trpeze…

Otuda ovaj tekst posvećujemo temi spajanja hrane i vina, i posebno, sljubljivanju ukusa tradicionalne vaskršnje trpeze sa nekim od najboljih srpskih vina.

Postoji nekoliko pravila pri spajanju vina i hrane, a najpoznatije je ono koje se odnosi na uparivanje belih vina sa jelima koja sadrže bela mesa i, s druge strane, crvenim vinima i crvenim mesima. Ovo pravilo funkcioniše u najvećem broju slučajeva mada, mora se priznati da postoje i izuzeci. Na kraju krajeva, što bi rekli stari Rimljani „de gustibus non est disputandum“ – o ukusima ne vredi raspravljati.

Hrana i vino mogu se spojiti na osnovu istih ili suprotnih ukusa. Zato je možda najvažnije znati da postoji nekoliko nivoa uparivanja hrane i vina: nešto valja i treba, a nešto – nikako. U nastavku ćemo vam to pokazati na primerima onoga što se najčešće nalazi na vaskršnjoj trpezi kod nas.

Nespojivo. Tipično kod, na primer, spajanja nekog kremastog voćnog deserta sa suvim vinom izraženih kiselina: to će povećati doživljaj kiselosti u vinu. Isto tako, kao primer lošeg spajanja među slanim jelima može poslužiti crnogorska pršuta i recimo izrazito taninski „vranac“. Soli iz suvog mesa će preterano naglasiti inače poželjne tanine u ovom vinu, što će rezultirati efektom neprijatne gorčine na ukusu. Zato, uz izuzetno slana jela obavezno poslužite vino izraženijih kiselina, poput, na primer, „Grašca“ vinarije Kiš.

Osvežavajuće. Vaskršnja trpeza obavezno podrazumeva barena jaja, koja su sama po sebi teška i za jelo i za sljubljivanje s vinom. Kako ovako pripremljenim jajima tradicionalno započinje vaskršnji obrok, možemo ga tretirati i kao neku vrstu predjela, koje najčešće biva upotpunjeno barenom šunkom, blagim sirom i salatama. Kao idelan spoj, bićemo konkretni te vam preporučiti „Biser“, penušavo vino čiji sastav čini 100% autohtona srpska smederevka, a dolazi iz vinarije Aleksić.

Neutralno. Postoje tzv. „joker“ vina koja je lako upariti s velikom većinom jela tradicionalne domaće trpeze. Nisu to vina bez karaktera i nekakvog ličnog pečata i specifičnosti, nego su to ona koja nazivamo pravim gastronomskim vinima, koja lako pronalaze svoje mesto na domaćoj trpezi. Uz tradicionalnu vaskršnju trpezu, ovom prilikom, preporučićemo vam roze „Nemir“ iz vinarije Despotika (prokupac u sastavu ovog vina daje onu lepu praznično autohtonu dodatu vrednost) ili, za slučaj da biste radije izabrali crveno vino, kadarku „Fantazija“ vinarije Tonković. Kadarka je kao sorta prošla dug put samopotvrđivanja da bi baš pod ovom etiketom osvojila neka od najvećih svetskih priznanja.

Dobro. Sljubljivanje ukusa, ali i teksture hrane i vina koje ima pozitivan uticaj na čula. Jedan od naših najomiljenijih spojeva ovog tipa je svakako kozji sir uz vino sorte Sauvignon Blanc vinarije Džervin iz Knjaževca (osim ukusa, ovo vino će vas osvojiti i veoma pristupačnom cenom), Panonijom iz vinarije Plavinci ili na primer, Pinot Grigio, vinarije Virtus.

Sinergijsko. Kako sama reč kaže, od ovog spoja se očekuje da kao celina bude impresivniji od prostog zbira svojih sastojaka, i stvori jedan potpuno nov, uzvišen gastronomski događaj. Najpoznatiji svetski primer ove vrste sljubljivanja ukusa leži u spoju najpoznatijeg svetskog desertnog Sauternes vina iz Bordoa (kupaža sorti Sémillon, Sauvignon Blanc i Muscadelle) i „foie gras“, čuvene paštete od gušlije džigerice. Ovoj spoj je zasnovan na principu suprotnih ukusa i naći ćete ga u svakom svetskom restoranu koji drži do sebe. Da ne bude da u domaćoj praksi nema ovakvih primera, preporučićemo da uz sočnu čokoladnu tortu poslužite neki od čuvenih karlovačkih bermeta ili ako preferirate suva crvena vina, neka to bude Merlot Izbe Jovanović.

Za kraj, kakav god izbor da napravite, zapamtite da se ukusima ne raspravlja i uživajte u svakom trenutku provedenom s vama dragim ljudima. Hristos voskrese!

M. Maksimović

(www.zeneivino.com)

 

 

Antrfile:

Farbanje jaja crvenim vinom

Posložite jaja u posudu u kojoj ćete ih kasnije kuvati, nalijte crveno vino toliko da budu u potpunosti potopljena i ostavite preko noći. Ujutru, posudu stavite na šporet i polako zagrevajte do tačke ključanja. Posle nekoliko minuta, sklonite sa vatre, ostavite da se ohlade i izvadite na salvetu da se ocede. Vina će imati divnu ljubičastu boju patiniranu kristalima vinskih soli. Oprez: ukoliko ih premažete uljem, kristali će nestati.

About enigma 279 Articles
Najstariji enigmatski list na Balkanu (est. 1951.)