Zbogom, Tomo!

IN MEMORIAM

 

U Vraniću je 3. decembra posle duge i teške bolesti umro Tomislav Vukadinović (75), dugogodišnji enigmata i saradnik „Enigme“.

Toma je u „Enigmi“ 20. jula 1966. godine objavio svoj prvi enigmatski rad – ukrštenicu. Kao jedan od najistaknutijih saradnika „Enigme“ sedamdesetih godina postao je urednik i to kao zamena Simonu Rackoviću. Sarađivao je u svim izdanjima Enigmatskog kluba „Beograd“, čiji je dugogodišnji član.

Bavio se i drugim zagonetkama: anagramima, ispunjaljkama, kriptogramima, klinovima, kvadratima… Ipak, specijalizovao se za ukrštene reči i skandinavke, gde je pored „belina“ insistirao na prožetosti i maksimalnom ukrštanju reči.

Objavio je više od 30.000 radova, u „Enigmi“, „Maloj ukrštenici“, „Razonodi miliona“, specijalnim izdanjima „Novosti Enigme“, kao i u drugim enigmatskim i neenigmatskim listovima i časopisima.

Predstavljen je u „Leksikonu zagonetača Jugoslavije“ (Bjelovar, 1979, autor Stjepan Horvat), „Leksikonu srpskih enigmata“ (Beograd, 2007, autori: Miroslav Lazarević i Jovan Vuković), antologijskoj knjizi „Ukrštanje reči u srpskoj enigmatici“ (Beograd, 2014, autori Miroslav Lazarev, Jovan Vuković i Miodrag Tošić), knjizi „Klinovi, piramide i varijacije“ (Beograd, 2006, autor Vladeta Trivunac), i drugim enigmatskim zbornicima.

                                                                                                                                                       V.Š.

About enigma 279 Articles
Najstariji enigmatski list na Balkanu (est. 1951.)