Druženje i nadmetanje divova zagonetaštva

Screenshot_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U Čačku održani tradicionalni, 16. po redu, Susreti enigmata

 

Druženje i nadmetanje divova zagonetaštva

 

Tradicionalni, 16. po redu, Susreti enigmata, održani su u Čačku od 19. do 21. avgusta. Najbolje enigmate Srbije, ali i njihovi gosti, kolege i prijatelji iz Hrvatske, Crne Gore i Republike Srpske – više od 50 učesnika – tradicionalno su odmerili snage u sastavljanju i rešavanju raznih zagonetačkih formi, raspravljali o sadašnjosti i budućnosti enigmatike i bitnim pitanjima za rad, ali i uživali u druženju i obilasku grada domaćina i Ovčarsko-kablarske klisure.

Susrete je otvorio Vladan Milić, pomoćnik gradonačelnika Čačka za društvene delatnosti.

Takmičarski deo je obuhvatao tri zvanične i tri revijalne discipline.

Na takmičenju u sastavljanju enigmatskih zadataka pobedio je Sreten Perić (Loznica), ispred Rešada Besničanina (Novi Pazar) i Dragiše Cetića (Gacko). Ekipni redosled bio je: EK Kikinda, ED „Đorđe Natošević“ iz Sombora, EK Valjevo.

I u rešavanju enigmatskih zadataka pobedio je Sreten Perić, ispred Ilije Đurkovića (Podgorica) i Vladimira Šarića (Šimanovci). U ekipnom plasmanu prva dva mesta osvojile su ekipe EK Kikinda (1 i 2), trećeplasirana je bila ekipa EK Valjevo.

Na takmičenju u sastavljanju anagrama pobedio je Zoran Radisavljević (Novi Sad), druga je bila Gordana Jovanović Šarić (Šimanovci), a treći je bio Dragiša Jovanović (Šimanovci). Ekipni plasman je: EK Kikinda-1, EK Niš, EK Kikinda-2.

Među enigmatama – šahistima pobedio je Leonardo Gavrilović, FIDE majstor iz Čačka, drugi je bio Petar Matović, majstorski kandidat iz Čačka, a treći Vladimir Šarić. U igri superkvizovka pobedio je Slavko Bovan (Kikinda), ispred Sretena Perića i Milutina Tepšića (Kljajićevo). U nagradnom kvizu „Koliko poznajete Čačak“ pobedila je Slavica Babić (Valjevo).

Enigmate su posetile manastire „srpske Svete gore“ – Nikolje i Blagoveštenje, kao i Ovčar banju. Prilikom obilaska Čačka, obišli su Narodni muzej, Umetničku galeriju „Nadežda Petrović“ i Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg. Učesnici su položili cveće na spomenik Vojvodi Stepi Stepanoviću u centru Čačka. Kustosu galerije „Nadežda Popović“ poklonjena je uveličana ukrštenica Nova Zekića, posvećena Nadeždi i Rastku Petroviću, objavljena 1. januara 2015. u „Enigmi“ u broju 2.388.

Na svečanom zatvaranju susreta, dodeljene su zahvalnice organizacijama, firmama i pojedincima za pomoć pruženu organizatorima. Povelja Enigmatskog saveza Srbije za životno delo dodeljena je Krsti Ivanovu (Bor) i Momiru Paunoviću (Pančevo). Godišnju povelju ESS za enigmatsko izdavaštvo dodeljene su Gojku Mandiću (Banja Luka) i Živomiru Jevtiću (Beograd). Knjigom su nagrađeni najmlađi učesnik (7 godina) Jovan Rajović i najstariji Duško Lazić. Za najuspešnijeg učesnika susreta proglašen je Sreten Perić, koji je uz pehar nagrađen i umetničkom slikom Gordane Jovanović Šarić. Za najuspešniji klub proglašen je, drugu godinu zaredom, EK Kikinda.

A. J.

About enigma 279 Articles
Najstariji enigmatski list na Balkanu (est. 1951.)