Enigmate, srećan vam praznik!

Enigmatama Srbije, ljubiteljima enigmatike, čitaocima i rešavačima „Enigme“ i svima, kojima su zagonetke – izazov za um, redakcija „Novosti Enigma“ čestita 21. februar, Dan enigmata Srbije.

U vremenima (pre)teškim za enigmatiku, prava je enigma kako enigmate uopšte opstaju. Suočeni sa brojnim izazovima – i profesionalnim, i sastavljačkim, i egzistencijalnim – enigmatski poslenici i poslednjih godina u praksi dokazuju da enigmatika nije samo strast i ljubav, veliko znanje i umešnost, već i profesija od ogromnog opštedruštvenog i obrazovnog značaja. Ostaje nam da se nadamo da će država Srbija konačno prepoznati ulogu i značaj enigmatike, enigmatskog sastavljaštva i enigmatskog izdavaštva, i podržati ih na način na koji ova umna delatnost zaslužuje.

Inače, da podsetimo naše čitaoce, 21. februar se obeležava u znak sećanja na pojavu prvih autorskih zagonetaka u Srbiji, 1820, u „Zabavniku“ Dimitrija Davidovića, i  simbolički povezuje narodni i crkveni praznik „Zagonetnu subotu“. Ove godine, „Zagonetna subota“ je 25. februara. Više o tome može da se pročita OVDE.

 

About enigma 279 Articles
Najstariji enigmatski list na Balkanu (est. 1951.)