Naš 71. rođendan

 

Nije ovo neki „okrugli“ jubilej, ali se čini da – u ovim preteškim vremenima za štampu – svaka nova svećica na rođendanskoj torti, jeste veliki praznik.

„Enigma“ danas skromno, tiho, obeležava 71. rođendan i formalni ulazak u 72. godinu neprekinutog izlaženja, bez propuštenog broja i datuma. U svim verzijama poratnih Jugoslavija i današnjoj Srbiji, gde su kriza i nemaština uobičajene, a periodi zdravog tržišta i dovoljno bogatog stanovništva – incident, to nije uspelo ni većima ni moćnijima od nas.

Najstariji enigmatski list u ovom delu Evrope, i jedan od najstarijih na Starom kontinentu koji još izlazi, objavljen je prvi put na Dan ustanka naroda Srbije, 7. jula 1951. Od tada do danas, na svetlo dana je izašlo 2.479 brojeva „Enigme“, te nekoliko stotina brojeva njenih posebnih i specijalnih izdanja – „Razonoda miliona„, „Spec Enigma„, „Mala Enigma“, „Mala ukrštenica“, „Malgranda Enigmo“…

 

 

 

 

 

Od ulaska „Enigme“ u sastav „Novosti“, 1981. godine, naši saradnici i urednici su pripremali enigmatske radove i za ostala izdanja kuće.

I danas, „Enigma“ izlazi redovno, svakog 1. u mesecu, na 84 strane, s vrhunskom enigmatikom najboljih srpskih majstora igranja rečima i s rečima. Odnedavno smo uveli i promene u izlaženju enigmatike u „Večernjim novostima“, pa osim dnevne enigmatske strane (u brojevima od ponedeljka do subote), nedeljom ponovo izlazi „Mala Enigma“, kao dodatak u „Novostima“ ali i svojevrstan omaž našem starom, posebnom izdanju.

Krizni periodi nisu dobri za pokretanje novih listova, digitalizacija medija ugrožava štampana izdanja čak i kada su, kao „Enigma“, izdanja na papiru jedina koja mogu da odgovore zahtevu. Ali, mi i dalje gajimo nadu da ćemo našim rešavačima i čitaocima moći da pružimo još neku „enigmatsku glavolomku“, jer vežbe za um nikad dosta, a kvalitet enigmata u Srbiji zaslužuje da bude prezentovan u većem broju izdanja.

 

About enigma 279 Articles
Najstariji enigmatski list na Balkanu (est. 1951.)