O ženama i o vinu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

O ženama i o vinu

 

O ženama i vinu moglo bi se diskutovati svih 365 dana u godini i teško da bi i jedan dan, datumski, bio pogrešan izbor. Ipak, mart je nekako poseban, ne samo zbog Klare Cetkin, nego i zbog činjenice da je ovo mesec u kome se cela priroda budi iz zimskog sna.

Vinova loza, kao boginja, žena, majka i kraljica suzom obaveštava da je živa i za rađanje spremna. A znate i sami da svaki život suzom započinje. Prvu martovsku suzu, prati prvi aprilski pupoljak, pa prvi majski cvet, prvi junski grozd, julski šarak, avgustovska berba… do prve čaše mladog vina, kojom joj odajemo priznanje za minuli rad i puštamo na zasluženi odmor.

Kada vino stigne u čašu na scenu stupaju somelijeri i/ili, za poštovaoce rodne ravnopravnosti, somelijerke. Iskustva pokazuju da je još uvek više muškaraca nego žena angažovano u svetu vinskog biznisa iako, kako se veruje, žene imaju bolju genetsku predispoziciju za bavljenje ovim poslom.

Ovaj stav donekle ima i smisla posebno ako uzmemo u obzir da počiva na tradicionalnoj podeli muških i ženskih poslova još iz kamenog doba. Naime, dok su muškarci išli u lov i tako dobavljali meso za ishranu, žene su bile te koje su brale bilje i skupljale semenje. One su tu hranu prvo mirisale, pa lagano isprobavale ukus u pokušaju da otkriju da li je ta biljka jestiva ili ne.

Iskustvo ih je naučilo da je gorko neretko i otrovno, pa odatle i činjenica da ovaj ukus i danas najkasnije usvajamo. Za razliku od njega, slatko i masno su ukusi s kojima se rađamo i koje lako usvajamo od prvog dana. Zato je priroda udesila da majčino mleko bude masno i slatkasto i zato se bebama prvo uvodi voće u ishranu.

Iz istog razloga, kada počinjemo da pijemo vina, najčeše biramo slatka, poluslatka ili polusuva vina. Isto tako, primetićete da vinski početnici oba pola preferiraju vina muskatnih sorti jer, čak i ako su u pitanju suva vina, dominantni cvetni miris nas asocira na slatko. Obično se misli da su muskatna vina nekako više rezervisana za žene ali, empirijski je utvrđeno da pol s tim nema nikakve veze. S druge strane, stepen razvijenosti čula ukusa pre svega i te kako ima veze. Zato mi nekad u šali volimo da kažemo da su muškarci koji vole muskatna vina, s određenom dozom slasti, oni muškarc i koji su shvatili da su dovoljno odrasli da piju vino, ali realno nisu previše odmakli od majčinog mleka.

Šalu na stranu, među vinskim znalcima i profesionalnicima danas ima mnogo i žena i muškaraca, te u ovoj sferi skoro da nema pomena borbi među polovima. Kada su Srbija i region u pitanju, najvažnijim smatramo činjenicu da su nam vina sve bolja, što se stalno potvrđuje visokim priznanjima na svetskim ocenjivanjima vina. Stoga, predlažemo da nam kao ženama, eto, date laganu prednost kada je mart mesec u pitanju, a što se ostalog tiče, neka bude fer i logično, gde god da ste na planeti, birajte lokalno!

M. Maksimović

(www.zeneivino.com)

 

 

 

 

 

 

 

About enigma 279 Articles
Najstariji enigmatski list na Balkanu (est. 1951.)