„Obrijali“ Tutankamona

2389.3.1

Zbog neadekvatnog održavanja otpala brada s maske egipatskog faraona

                   “Obrijali“ Tutankamona

Plavo-zlatna brada na čuvenoj masci faraona Tutankamona zalepljena je nestručno, običnim lepkom, pošto je prethodno oštećena i otpala tokom redovnog čišćenja!

Tri muzejska konzervatora su dala izjave povodom ovog slučaja i sve tri izjave se razlikuju. Izjavljivali su da je brada bila udarena i da je sklonjena, jer je bila labava.
Oni su saglasni u tome da je naređenje da se brada brzo popravi došlo „odozgo“ i da je korišćen neadekvatan lepak, ali su želeli da ostanu anonimni zbog straha od posledica po karijeru.

Drugi konzervator, koji je bio prisutan tokom popravke, rekao je da se lepak osušio na licu faraonove maske i da su kolege koristile lopaticu kako bi ga skinuli, čime su i ogrebali masku. Konzervator koji vrši inspekciju tog artefakta je potvrdio ovu tvrdnju.

Muzej za koji mnogi arheolozi i restauratori kažu da nije dovoljno profesionalan, ipak predstavlja mesto koje privlači turiste iz celog sveta, pošto se u njemu nalazi poznata Tutankamonova maska, stara preko 3.300 godina, ali i drugi vrhunski eksponati koji datiraju iz praistorije.
Planirano je da se Tutankamonova izložba prebaci u novi Veliki egipatski muzej 2018. godine, ali to još nije potvrđeno.

 

N.I.

About enigma 279 Articles
Najstariji enigmatski list na Balkanu (est. 1951.)