Preminuo Andreja Popovski

 

IN MEMORIAM

 

Početkom godine, 4. januara, posle duže i teške bolesti, preminuo je Andreja Popovski, dugogodišnji sekretar „Enigme“. Naš Andra.

Sekretar redakcije, po slovu ugovora o radu. Njen temelj, po praksi i stvarnosti. Čovek na kome je – bez preterivanja – „Enigma“ počivala. Urednici su se menjali, Andra je uvek bio tu. Kao konstanta lista. Da otvori i zatvori. Da pregleda svaki rad, bolje od bilo kog lektora. Da „skokne“ do štamparije i proveri da li je sve u redu sa brojem. Da bude oslonac u svakom smislu.

Tih, miran, nenametljiv, povučen. Trudio se da bude neprimetan, ali mu to nije polazilo za rukom, jer je svaki administrativni posao „Enigme“ počivao na njemu. Kao i mnogi redakcijski poslovi, koji mu po „opisu radnog mesta“ nisu pripadali. Ali, po urođenoj revnosti i odgovornosti, po savesnosti i profesionalnosti, pripadali su mu. I obavljao ih je, ne čekajući poseban nalog.

I takav, nenametljiv i skroman, umeo je da ispriča dobar štos, da „izgrdi“ urednika, da očas reši naoko nerešiv problem, da s mnogo strpljenja razgovara s čitaocima i rešavačima, da i nehotice otkrije širinu svog znanja i opšte informisanosti…

Za Andru, „Enigma“ je bila svetinja. Sve ostalo, pa i njegovo zdravlje, moglo je da sačeka.

Zdravlje, međutim, nije sačekalo da Andra obrati pažnju na njega. Pre tri godine se razboleo. Uz strašnu dijagnozu, i nekoliko otežavajućih okolnosti. Zbog lečenja, otišao je u penziju. Prvi medicinski tretmani svima su ulili optimizam. Na žalost, nije potrajalo.

Povodom 70. rođendana „Enigme“, dobio je Zlatnu plaketu. Zaslužio ju je kao malo ko, iako već tada nije mogao da prisustvuje proslavi. 

U obrazloženju nagrade, odgovorni urednik „Enigme“ između ostalog je rekao: 

„Danas, na žalost, zbog ozbiljno narušenog zdravlja, nije mogao da nam se priključi naredni dobitnik Zlatne plakete. S mnogo razloga ću reći – kamen temeljac Enigme. Urednici su se menjali, a on je uvek bio tu kao čuvar, kao savest, kao oslonac. Pravi saradnik, iskreni posvećenik, tih i nenametljiv, odgovoran i vrhunski pouzdan.“

Iako je nekoliko dana pre Nove godine u telefonskom razgovoru obećao da će otići na kontrolu, pa se posle toga videti s kolegama iz „Enigme“ – prvi put nas je izneverio.

Otišao je među anđele naš Andreja Popovski (1968-2023). Naš Andra.

 


Oproštaj od Andre u "Večernjim Novostima" 10. januara 2023.
Oproštaj od Andre u „Večernjim Novostima“ 10. januara 2023.
„Večernje Novosti“, 10 januar 2023.
citulje.novosti.rs, 10 januar 2023.

 

About enigma 279 Articles
Najstariji enigmatski list na Balkanu (est. 1951.)