Sedamdeseti rođendan „Enigme“: Kakav je to jubilej!

♦ Piše: Nebojša Vučinić,

  odgovorni urednik

 

 

 

 

 

 

 

Sedamdeset godina. Kakav je to jubilej!

Sedamdeset godina je solidan ljudski vek, a u životu novina – 70 godina znači nekoliko generacija ljudi. Upravo je nekoliko generacija sjajnih enigmata, posvećenih novinara, talentovanih tehničkih urednika, odanih sekretara i svih onih bez čijeg postojanja izlaženje nekog lista na kioske ne bi bilo moguće – utkalo svoje životne vekove u životni vek „Enigme“.

Ne znam, dragi naši rešavači i čitaoci, kakvu su pređu suđaje isplele „Enigmi“, ali znam da će ova, sada već dama u najboljim godinama, uskoro dočekati i novu generaciju koja će svoje znanje i sposobnosti utkati u „Enigmin“ životni vek. Uprkos brojnim nedaćama, u uslovima poslovanja čiji normalni periodi u posleratnoj Jugoslaviji i potom Srbiji mogu da se izbroje na prste jedne ruke, s potpuno autsajderske pozicije, koja ne dotiče ni politiku ni jeftinu masovnu zabavu – „Enigma“ je uspela što mnogim novinama nije: da napuni 70 godina bez izgubljenog broja, bez preskočenog datuma izlaženja, bez obustave štampanja.

Mnoge svoje stvaraoce „Enigma“ je ispratila u penziju. Još više ih je ispratila na onu drugu stranu. I opet, rad i doprinos tih ljudi, njihova posvećenost i odanost, i danas žive upravo zahvaljujući životu „Enigme“. Za deset godina, koliko sam na čelu najstarijeg enigmatskog lista na Balkanu – a voditi „Enigmu“ je izuzetna čast i odgovornost – svedočio sam takvim misaonim i jezičkim bravurama i genijalnostima ljudi kojima je enigmatika i igra, i izazov, i zadovoljstvo, i posao, i hobi, i zanat, i ljubav, i ljubavnica… i koji su najbolje od svojih veština davali „Enigmi“.

I zato je ovaj jubilej – praznik tih stotina imena i pseudonima, praznik tih silnih životnih i radnih vekova utkanih u kvalitet i ugled „Enigme“, praznik svih onih neprospavanih noći, uz kafu i cigaretu, i nameru da se naoko nerešiv problem i preambiciozna ideja nekog urednika pretvori u sjajnu i nadahnutu igru reči.

Hvala vam što ste uz „Enigmu“ svih ovih godina. Svim čitaocima, rešavačima, enigmatama i mojim saradnicima iz redakcije, čestitam ovaj dragocen jubilej, koji su malo koje novine – ne samo na Balkanu – dočekale. I znam da će biti još i izazova i jubileja i da će neki odgovorni urednik, 2051, naručivati od svojih enigmata radove na temu „Prvi vek Enigme„. Živeli!

 

About enigma 279 Articles
Najstariji enigmatski list na Balkanu (est. 1951.)