Umro je Živadin

IN MEMORIAM

 

Posle kraće bolesti, 29. januara umro je Živadin Jovanović (76), dugogodišnji enigmata i verni saradnik „Enigme“. Sahranjen je 1. februara na mesnom groblju u selu Češljeva Bara.

Živadin se enigmatikom bavio više od 55 godina. Prvi rad je objavio u 597. broju „Enigme“ 1. juna 1967. godine. Objavio je oko hiljadu enigmatskih sastava (klasičnih ukrštenica, skandinavki, magičnih kvadrata 7×7, ispunjaljki kao i zagonetnih crteža) u „Enigmi“, „Maloj ukrštenici“, „Razonodi miliona“, „Politici mozaik“, u bjelovarskim listovima „Čvor križaljka“ i „Čvor razbibriga“ kao i u banjalučkom „Hiku“, te u neenigmatskim listovima „Reč naroda“ iz Požarevca i „TV nedelja“ iz Beča i drugim. U bjelovarskom „Zagonetaču“ objavio je članak o zagonetaštvu u Austriji. Koristio je pseudonime „Jovan Živadinović“, „Živ. B. Jovanović“, „Živ. B. J.“ i „Živadin“.

Bio je član Enigmatskog kluba „Beograd“ sve do prestanka rada, a zatim Udruženja enigmata „Vuk Karadžić“, Enigmatskog kluba „Braničevo“ iz Požarevca i jedno vreme Enigmatskog društva „Dr Đorđe Natošević“ iz Sombora.

Zastupljen je u Leksikonu zagonetača Jugoslavije (Stjepan Horvat, Bjelovar, 1979), Leksikonu srpskih enigmata (Miroslav Lazarević i Jovan Vuković, Beograd, 2007) i Almanahu Susreta enigmata Srbije 1 – 17 (1998 – 2017) (priređivač Krsta Ivanov, Bor, 2017).

Zastupljen je magičnim kvadratima 7×7 u antologijskoj knjizi Vladete Trivunca „Magični kvadrat 7×7“ (Beograd, 2007) sa 5 radova i u knjizi Borisa Antonića „Zbirka kvadrata 7×7“ (Bjelovar, 2019) sa 3 rada.

Kao enigmatski kolekcionar uspeo je da sakupi skoro 98 odsto do sada izašlih časopisa „Enigma“ odnosno „Novosti enigma“, „Mala ukrštenica“ i „Razonoda miliona“.

 

About enigma 279 Articles
Najstariji enigmatski list na Balkanu (est. 1951.)